сряда, юли 15, 2009

Витамин А

ВИТАМИН A
Витамин А е мастно разтворим витамин, за правилната му абсорбация в организма са необходими както мазнини, така и минерали. Известен е още като анти-инфекциозен витамин. Среща се в две форми – завършен Витамин Aретинол (в хранителни вещества от животински произход) и провитамин Акаротин (от хранителни вещества от растителен и животински произход). Бета-каротинът е предпочитан, тъй като е лишен от потенциална токсичност. Доказано е че има профилактично действие при някои видове рак, допринася за снижаване нивата на вредния холестерол и е съществен фактор за намаляване риска от сърдечни заболявания. Витамин A спомага за зрението и лечението на редица офталмологични смущения. Увеличава съпротивителните сили срещу респираторни инфекции. Стимулира правилно функциониране на имунната система. Спомага за по-бързо възстановяване от болестни състояния. Поддържа външните пластове на тъканните органи. Спомага за отстраняване на петна, характерни за старостта. Има положително въздействие върху на костите, кожата, косата, зъбите, венците. Съдейства при лекуване на акне, премахване на бръчки, циреи и открити язви при външно приложение. Витамин A предпазва срещу бактериални, вирусни и паразитни инфекции, предпазва от болест на сърцето, мозъчен инсулт. Добавките с Витамин A може да помогнат на децата, които имат дихателни проблеми, помагат на хората страдащи от глаукома и шарка. Витамин A е важен и за репродуктивните процеси при мъжете и жените и играе роля за нормалния костен метаболизъм. В допълнение, се счита, че Витамин A (под формата на ретинова киселина) играе важна роля и в регулирането на генетични събития. Витамин A може да играе роля при предотвратяването и лечението на следните заболявания: акне, СПИН, алкохолизъм, атопичен дерматит, катаракта, цервикална дисплазия, диабет, фиброкистично заболяване на гърдите, саркома на Капоши, остеоартроза, ушна инфекция, лошо зрение, псориазис, нарушения на щитовидната жлеза, язви, вирусни инфекции и др.
При недостиг на Витамин A се наблюдават следните болести: ксерофталмия – сухота на окото, нощна слепота. Основни симптоми за липса на Витамин A са: дефицит на родопсин, забавяне на растежа, кожни заболявания, повишен риск от инфекция. Дифицитът на Витамин A е вреден за гледането на тъмно и кожните проблеми. Естествените източници на Витамин A са: рибено масло, моркови, черен дроб, тъмнозелени и жълти зеленчуци, яйца, мляко, млечни продукти, маргарин, жълти плодове.
При редовно взимане на противозъчатъчни медикаменти потребността от Витамин A намалява. Витамин A оказва оптимален ефект при взаимодействие с В комплекс, витамин D и Е, калций, цинк, фосфор. Витамин A предотвратява окисляването на витамин C.
Поради факта, че природните източници на Витамин A са мляко, масло и сметана – основните източници на мазнини, хората подлагащи се на диета се налага да приемат допълнително Витамин A, което трябва да става много внимателно, тъй като за някои форми на витамина се знае, че са токсични в много висока концентрация.
Препоръчителния дневен прием на Витамин A е:
- Деца 3 години или по-малко, 600 микрограма;
- Деца 4-8 години, 900 микрограма;
- Деца 9-14 години, 1700 микрограма;
- Тийнейджъри 14-18 години, 2800 микрограма;
- Възрастни 19 години и по-големи, 3000 микрограма;
- Бременни или кърмещи жени, 18 години или по-малки, 2800 микрограма;
- Бременни или кърмещи жени, 19 години или по-големи, 3000 микрограм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар