ВИТАМИНИ
Важно е да се знае:
-витамините не заместват храната
-витамините не притежават собствена коларична или енергийна стойност, т.е. те не повишават енергията
-витамините не заместват нито въглехидрати, нито протеини
-витамините, по своята същност, не са елементи на структурите в организма. Те са компоненти на ензимната система, активират и регулират метаболизма.
-количеството на приетите витамини е минимално в сравнение с поемането на други хранителни вещества
-недостигът дори на един витамин е рискован за целия човешки организъм
Видове:
-Витамин А (аксерофтол, ретинол) – мастноразтворим. Важен за: зрение, кожа, лигавица;
-Витамин В1 (тиамин, аневрин) – водоразтворим. Важен за: обмяната на въглехидрати, белтъчини, мазнини;
-Витамин В2 (рибофлавин, лактофлавин) – водоразтворим. Важен за: клетъчните окислително-редукционни процеси;
-Витамин В3 (никотинамид, ниацин) – водоразтворим. Важен за: вж. В2;
-Витамин В5 (пантотенова кисилина) – водоразтворим. Важен за: клетъчните ензими;
-Витамин В6 (пиридоксин, адермин) – водоразтворим. Важен за: обмяната на мазнините и аминокиселините;
-Витамин В9 (фолиева киселина, фолацин) – водоразтворим. Важен за: обмяната на аминокиселини; кръвообразуване и растеж;
-Витамин В12 (цианкобаламин) – водоразтворим. Важен за: обмяната на нуклеинови киселини; изграждане на нервните клетки; кръвообразуване;
-Витамин С (аскорбинова киселина) – водоразтворим. Важен за: обезвреждане токсични вещества; кръвоносни съдове, имунитет;
-Витамин D (калцитриол) – мастноразтворим. Важен за: калциево-фосфорната обмяна;
-Витамин Е (мокоферол) – мастноразтворим. Важен за: размножаване, износване на плода;
-Витамин К (филохинон) – мастноразтворим. Важен за: кръвосъсирването.
Мастноразтворими витамини
Витамин A ( ретинол, аксерофтол)
Витамин D (калцифероли)
Витамин E (токофероли)
Витамин K (филохинон)
Водноразтворими витамини
Витамин C (аскорбинова киселина)
Витамин P (биофлавоноиди)
Витамин B1 (тиамин, аневрин)
Витамин B2 (рибофлавин)
Витамин B3 (пантотенова киселина)
Витамин B5 (витамин РР, ниацин)
Витамин B6 (пиридоксин)
Витамин B9 (фолиева киселина, фолат)
Витамин B12 (цианкобаламин)
Витамин H (биотин)
Витаминоподобни вещества
Витамин B4 (холин)
Витамин B8 (инозит)
Витамин B13 (оротова киселина)
Витамин B15 (пангамова киселина)
Витамин H1 (парааминобензоена киселина)
Витамин N6 (липоева киселина)
Витамин U (S-метилметионин)
четвъртък, юли 16, 2009
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар