петък, юли 17, 2009

Витамин В3

Витамин B3 (Ниацин, ниацианамид, амид на никотиновата киселина, PP-фактор) - участва в над 50 метаболитни процеса.
-има съществено значение за синтеза на половите хормони (естроген, прогестерон, тестостерон), както и на кортизон, троксин и инсулин;
-отделянето на енергия;
-необходим за поддържане доброто състояние на нервната система и функциите на мозъка;
- поддържане на храносмилателната система в добро състояние;
- облекчаване на стомашно-чревни смущения;
- здрав вид на кожата;
- помага за предотвратяване и намаляване на мигренозните пристъпи;
- усилва кръвообръщението и снижава високото кръвно налягане;
-премахва лошия дъх в устата;
-снижава нивото на холестерина и триглицеридите;
- играе важна роля в биологичното окисление, производството на енергия, както и в метаболизма и синтеза на мазнини и въглехидрати;
-помага за облекчаване на болки при стомашни язви.
Липсата на Ниацин може да предизвика отрицателни промени в психиката. При недостиг на витамините В1, В 2 и В 6, организмът не е в състояние да усвоява ниацин.
Показател за недостиг на Витамин В3 е кожата, особено чувствителна на слънчева светлина. Препоръчва се при прием на антибиотици. От липса на Неацин също се появява и пелаграта, която предизвиква психоза и шизофрения. Липсата на Витамин В3 може да се отрази в превъзбуда и безпокойство, както и в забавяне на умствените и физическите процеси. Противозачатъчните таблетки възпрепятстват образуването на Ниацин от триптофан и създават условия за скрита хиповитаминоза.
Този витамин се намира във всички клетки на организма и участва в клетъчното дишане, въглехидратния метаболизъм и синтеза на мазнините. В тялото той се набавя с храната от разпадането на аминокиселината триптофан (от окислението на 60 мг триптофан се получава 1мг В3). При топлинна обработка на храната се губи около 20% от първоначалното му количество.
Естествени източници: птиче месо, говеждо месо, свинско месо, черен дроб, пълнозърнест хляб, бобови храни.
С този витамин не бива да са прекалява. Приеман продължително време във високи дози, може да доведе до чернодробни увреждания, изостряне на стомашна язва и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар