вторник, юли 14, 2009

Важни показатели и таблици

Ето и някои от по-важните показатели:

За да оценим телесното си тегло се използва Индекса на телесната маса (ИТМ), който се определя като се раздели теглото в килограми на ръста в метри, повдигнат на квадрат.


Препоръчителни стойности в зависимост от възрастта:


Препоръчителни стойности в зависимост от пола:


От особено голямо значение е и обиколката на талията:

Повишената над стойностите обиколка на талията води до наръпения в сърдечно-съдовата система, т.е. инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт... Нарастването на обиколката на талията е съпроводено и с нарастване на кръвното налягане.

Съотношение талия/ханш:


Средни стойности на пулса в спокойно състояние:

Нивото на пулса е показател за състоянието на сърдечно-съдовата система, сърцето и дробовете. Стандартният пулс е 72 удара в минута. Пулсът в спокойно състояние е с 15 до 20 удара по-нисък отколкото нормалния. Колкото повече тренира един човек, толкова по нисък е пулсът му. Непосредствено след събуждане по естествен път преди да станете от леглото е най-подходящото време за измерване на пулса в спокойно състояние, ако ли не - пулсът се мери след 5 минутно състояние на пълен покой. Пулсът се измерва с помощта на показалеца и средния пръст върху китката или врата. Измерват се стойностите му или за цяла минута, или за 15 секунди като след това се умножи по 4.

Средно-дневни допустими норми на приети калории:

2 коментара:

  1. Може ли линк да си изчисля ИТМ, моля.

    ОтговорИзтриване
  2. Може да го направиш и с помощта на калкулатор ;)
    пример: височина 1.65 м 55 кг
    1.65*1.65=2.7225
    55/2.7225=20.2 е ИТМ

    ОтговорИзтриване