петък, юли 17, 2009

Витамин В1

Витамин B1 (Тиамин):
-за нервите;
-подобрява умственото състояние;
-храносмилателните жлези;
-черния дроб;
-подпомага преобразуването на хранителните единици в енергия;
-подобрява мисловните процеси и настроението;
-подпомага растежа;
-улеснява смилането и асимилацията, особено на въглехидратите;
-поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето;
-помага в борбата срещу морска болест и неразположение при пътуване по въздух;
-облекчава следоперативните болки в стоматологията;
-стимулира лечението на херпес зостер.
Известен като духовния витамин, поради благоприятното му въздействие върху нервната система, умственото и душевно състояние. Мозъкът използва този витамин, за да помогне за превръщането на гликозата (кръвната захар) в гориво, и без него той бързо се изтощава. Това може да доведе до умора, депресия, раздразнимост, безпокойство, дори и мисли за самоубийство. Недостигът му също може да причини проблеми с паметта, загуба на апетит, безсъние и стомашно-чревни проблеми. Консумирането на преработени въглехидрати, като простите захари, води до изчерпване на резервите от B1 в организма. Естествени източници са житните семена и дрождите. Богати на B1 са бобовите храни, ядките, зърнените обвивки и зародиши, грахта и овесените ядки, бирена мая, оризови люспи (арпа), пълноценна пшеница (с триците), овесена каша, фъстъци, екологични меса (без пестициди и химикали), крехко свинско (без тлъстина), повечето зеленчуци, трици, мляко. Недостигът на този витамин предизвиква болестта бери-бери, а в последствие се стига до неврити, невралгий, полиневрити и др. Органите, ориентирани към производство на енергия от въглехидрати (нервите, мозъкът, червените кръвни телца) са особено чувствителни на липсата на Витамин B1, която води до затруднено храносмилане, умора, смущения в работата на сърцето. При недостиг се наблюдават следните симптоми:
- Обща отпадналост;
- Намалена работоспособност;
- Главоболие;
- Понижена способност за концентриране;
- Изтръпване на крайниците;
- Сърцебиене при физическо натоварване.
Този витамин се унищожава главно от алкохола, черния чай и кафето, а също така и от системната злоупотреба с шоколадови и други захарни изделия, топлината при готвене, начините за обработка на храната, въздухът, водата, естрогенът, антиацидите (средства против киселини в стомаха), сулфамидните лекарства. Ако сте пушач, употребявате алкохол или консумирате много захар, вие се нуждаете от повече Витамин B1. При бременните, кърмачките, ползащите противозачатъчни медикаменти, потребността от този витамин също е по-голяма. Ако имате навика след вечеря да гълтате антиацид, вие се лишавате от тиамина, който бихте получили с поетата храна. При всички стресови състояния - болест, тревога, травма, следоперативен период - приемът на В-комплекс, включващ Витамин B1 трябва да се увеличи.
Има положително действие върху централната нервна система и подобрява умствената работоспособност. Витамин B1 има известен диуретичен ефект. Необходимостта от този витамин е повишена при хората, които приемат много захари, при физически натоварвания и при стрес. Той осигурява поддържането на нормален тонус на гладката мускулатура. Участва във въглехидратната обмяна. С нарастване на консумацията на въглехидрати, нараства и нуждата от Витамин В1, а оттам произлиза и значението му за мускулатурата и нервната система.
Водноразтворим витамин. Също като при всички останали витамини от групата В-комплекс евентуалният излишък се отделя и не се складира в организма. Налага се ежедневно набяване на Витамин B1. Измерва се в милиграми (мг). В-витамините са по-мощни, когато се приемат комбинирано, отколкото ако се прилагат поотделно. B1, B2 и В6 трябва да бъдат уравновесени (т.е. 50 мг от В1, 50 мг от B2 и 50 мг от B6), за да бъде ефикасно действието им. Официално препоръчваната дажба за възрастни е 1,0 до 1,5 мг, а при бременност и кърмене се предлага 1,5 до 1,6 мг. Нуждата се увеличава при болест, стрес и оперативна интервенция.
Този витамин не е токсичен. Всеки излишък се отделя в урината и в никаква степен не се складира в тъкани и органи. Редките симптоми за излишък (когато дозите надвишават 5-10 г дневно) включват тремор (треперене), херпес, едема, нервно напрежение, сърцебиене и алергии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар