сряда, юли 15, 2009

Витамин С

Витамин C
Наричам още аскорбинова киселина, защото помага за предотварятава заболяването наречено скорбут – кървене на венците и промяна цвета на кожата. Той има предимно защитна роля в организма. Когато неговото количество в организма падне под 300 милиграма, венците и кожата губят защитния ефект на витамина. С дифицит на Витамин C са свързани заболявания на сърдечно-съдовата система, раковите, ставните, очни, чернодробни, белодробни, на щитовидната жлеза, акне, алкохолизъм, болест на Алцхаймер, астма, аутизъм, депресия, диабет, чревни заболявания, болест на Паркинсон и др. Процеса на застаряване също е свързан с приема на този витамин. Витамин C действа като антиоксидант и предотвратява породените от кислорода увреждания на клетките. Симптоми на недостиг на Витамин C са слабост, летаргия, бавно заздравяване на рани, слаба имунна функция, податливост към простудни и други заболявания, инфекция на белите дробове и др. При предозиране с Витамин C във вид на хранителна добавка, включваща 5 или повече грама, течността в червата става прекалено концентрирана и може да доведе до осматична диария, също така може да доведе до увеличаване нивата на пикочната киселина в урината. Витамин C може да увеличи и усвояването на организма на желязо от растителните храни.
Горната граница на прием на Витамин C е 2000 милиграма (2 грама) за възрастни. Препоръчителната доза е 60 милиграма. За да помогнете на организма си да поддържа нивото на Витамин C през денонощието вземайте половината от препоръчаната доза сутрин, а другата половина – вечер. Ако се поглъща повече от 750 милиграма дневно се препоръчва добавка от магнезий.
Въглеродният окис разрушава Витамин C, затова е добре жителите на големите градове да поемат повече.
Хора, които имат излишък на желязо в клетките трябва да ограничат приема на Витамин C.
Около 25% от съдържанието на Витамин C в зеленчуците и плодовете може да се изгуби при бланширане или замразяване. Загуба на над 50% се получава при готвенето им за по-дълъг период от 10-20 минути. Когато плодовете и зеленчуците са консервирани и след това претоплени само 1/3 от първоначалното съдържание на Витамин C се запазва.
Медикаменти, водещи да намаляне на Витамин C в организма: перорални контрацептиви (противозачатъчни хапчета), нестероидни противовъзпалителни средства, аспирин, наркостероиди, сулфонамиди, барбитурати.
Хранителни източници на Витамин С са броколи, пипер, зеле, карфиол, ягоди, лимони, синап, ряпа, брюкселско зеле, папая, спанак, киви, грах, пъпеш, портокали, грейпфрут, зелени лимони, домати, тиквички, малини, аспержи, целина, ананас, маруля, диня, копър, мента, магданоз, цитросови плодове, картофи.
Витамин C може да помогне срещу редица видове рак, в неутрализирането на нитритите, съдържащи се в хот дога и вакуумираните месни мезета, и нитратите, съдържащи се в питайната вода и зеленчуците. Витамин C възпрепятства растежа на мускулни клетки в стени на артерии, което може да доведе до запушване. Той помага на клетките да се движат по-бързо, докато проследяват вируси и бактерии, т.е. Витамин C спомага за по-кратко и по-леко преболедуване на настинката. Витаминът спомага за отлагането и дори предпазването от формирането на катаракти чрез минимизиране на вредата причинена на очните лещи от ултравиолетовата слънчева светлина. Витамин C намалява нивота на хистамин в тялото, което сваля до минимум рискът от бронхит или хриптене в гърдите.
Витамин C е много важен за отслабващите. Въпреки че няма пряк ефект върху свалянето на килограми, той е важен за здравето и е нужен за силна имунна система. За хората, които се подлагат на високо протеинова диета – консумацията на плодове и зеленчуци е ограничена и се налага допълнително вземане на Витамин C.

Няма коментари:

Публикуване на коментар