петък, юли 17, 2009

Витамин В2

Витамин В2 (Рибофлавин):
-подпомага преобразуването на хранителните единици в енергия;
-подпомага образуването на червени кръвни телца;
-подобрява имунната, храносмилателната и дихателната система;
-подпомага растежа и възпроизвеждането;
-осигурява здрава кожа, кости, нокти и коса;
-действа ползотворно за зрението - увеличаване чувствителността на ретината и облекчава умората на очите;
-подпомага асимилирането на въглехидрати, белтъчини и мазнини и с това има ефект при диети за добра фигура;
-важна роля в асимилацията на желязото (синтеза на хемоглобина);
-допринася за елиминиране на възпалителните процеси в областта на устата, устните и езика;
-eфективна съставна част на около 60 ензими, с важна роля в много метаболични процеси, особено в преработката на белтъчините и енергийните вещества.
Този витамин се унищожава при готвене и от ултравиолетовите лъчи. Недостигът на този витамин предизвиква забавяне на растежа и дерматологични заболявания. Метаболизмът на белтъците се затруднява, ако в организма няма нужните количества витамин B2. За спортистите е много важно да приемат достатъчни количества. Витамин B2 е необходим при тренировки и стресови ситуации. В храната се среща заедно с витамин B1. Витамин B2 се отнася към групата на флавините - естествените пигменти на зеленчуците,картофите,млякто и др.

Основните роли изпълнявани от рибофлавина в организма са:
-съставна част от ензимите, осъществяващи клетъчното дишане;
-въглехидратната обмяна;
-метаболизма на аминокиселините;
-обмена на мазнини в тялото;
-обмяната на желязото и порферина.

При системна липса на рибофлавин се наблюдава:
- парене, смъдене в очите, зачервена очна лигавица;
- промени в устната лигавица, езика и устата;
- лющене на кожата;
- изменения в ноктите и косата;
- нарушения на нервната система;
- предизвиква забавяне на растежа и дерматологични заболявания.
Дефицит на рибофлавин се получава при хора подложени на лечение с антибиотици от групата на тетрациклините, ларгактил, хлоразин.
Водноразтворим и лесноабсорбираем. Отделяното количество зависи от нуждите на организма и може да бъде съпътствано със загуба на белтъци. Подобно на останалите В-витамини не се акумулира и трябва редовно да бъде набавян чрез пълноценни храни и добавки. Измерва се в милиграми (мг). За разлика от тиамина рибофлавинът не се разрушава от топлина, оксидация или киселини. Препоръчваната дажба е 1,2-1,7 мг. При бременност 1,6 мг, за кърмачки- 1,8 мг първите 6 месеца и 1,7 мг във вторите 6 месеца. При стресови ситуации необходимостта от този витамин се увеличава. При вземане на противозачатъчни, при бременност и кърмене нуждата от В2 нараства. Ако храната ви включва малко червено месо или млечни продукти, трябва да увеличите поеманите количества. Ако сте на продължителна ограничаваща диета за язва или диабет, има много голяма вероятност да развиете авитаминоза. Стресовите състояния изискват допълнителни количества В-комплекс. Този витамин действа най-добре съвместно с витамин В6, витамин С и ниацин (никотинова киселина). Ако вземате антираково лекарство, твърде много Витамин В2 може да намали ефикасността на медикамента.
При недостиг на Витамин В2- арибофлавиноза (авитаминоза В2)- увреждания на устата, устните, кожата и половите органи.
Естествени източници - мляко, черен дроб, бъбреци, мая, сирене, листни зелени зеленчуци, риба, яйца.
Няма токсични ефекти. При неголеми излишни количества възможните симптоми се изразяват в изтръпване (скованост), чувство на парене или убождане.
Витамин В2 се униожава от - светлината, особено ултравиолетовата, и основите действат деструктивно на рибофлавина. Непрозрачните картонени кутии за мляко го предпазват от унищожаване, наблюдавано при прозрачни стъклени бутилки. Други естествени врагове са водата (витаминът се разтваря в течности при готвене), сулфамидната група лекарства, естогенът и алкохолът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар